Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun en önemli faaliyetlerinden birinin kan hizmetleri olduğunu belirterek, Türkiye'de bilimsel ve toplumsal alanda güvenli kan temininde yaşanan problemleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini ifade etti.
2016 yılı itibariyle Türk Kızılayı olarak hedeflerinin 2 milyon 55 bin ünite kan olduğuna değinen Kınık, "Türk Kızılayı olarak ilk 5 aylık hedeflerde yüzde 110 başarı göstererek 962 bin 287 ünite belirlenen hedefin üstünde kan bağışı aldık. Yıl sonunda minimum 2 milyon 100 bin ünite kan toplayarak ülke kan ihtiyacının yüzde 84'ü karşılanacak." açıklamasında bulundu.
Personel sayısının 844'ten 3 bin 116'ya yükseltildiğini, 17 bölge kan merkezi ve 64 kan bağışı merkezi sayısına ulaştıklarını vurgulayan Kınık, geçen yıl itibariyle kan temininde ülke ihtiyacının yüzde 79'una cevap vererek 1 milyon 937 bin ünite rakamına ulaşıldığına işaret etti.
Kınık, Türkiye'nin yıllık kan ihtiyacının ise 2 milyon 500 bin ünite olduğunu ifade etti.
- "Güvenli Kan Temini Programı"
Kan Hizmetleri Müdürlüğünce, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Birliğinin ilgili önerileri doğrultusunda "Güvenli Kan Temini Programı" hazırlandığını belirten Kınık, program kapsamında güvenli bağışçılardan temin edilen kanın, laboratuvar işlemlerinden geçirilerek bileşenlerine ayrıldığını ve uygun koşullarda hastanelere ulaştırıldığını bildirdi.
Kınık, projenin Sağlık Bakanlığının himayesi altında başarı ile sürdürüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Güvenli Kan Temini Projesi ile yeniden yapılanma sürecine giren Türk Kızılayı Kan Hizmetleri, kan bankacılığında gelişmiş Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülke kan merkezlerinin incelenmesi ile ulaşılan sonuçlar doğrultusunda, donasyon birimlerinin fiziki koşulları iyileştirildi ve yeni donasyon birimleri açıldı."
(AA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder